Subsidie voor begeleiding thuis bij levensvragen, rouw en verlies

Subsidie voor begeleiding thuis bij levensvragen, rouw en verlies

Subsidie voor begeleiding thuis bij levensvragen, rouw en verlies

Als je hoort dat jij, je kind, broer of zus ongeneeslijk ziek is, staat de wereld stil. Alles wat je normaal in het leven doet, raakt op de achtergrond. Er is onzekerheid over het nu en straks. Je maakt je zorgen en vraagt je misschien af waarom jou of jullie gezin dit overkomt. Aan de andere kant ben je bewust of onbewust op zoek naar lichtpuntjes. Wat is juist nu belangrijk, wat geeft kracht? Welke lichtpuntjes zijn er in alle onzekerheden?

Iedereen heeft zijn eigen manier om met deze situatie om te gaan. Naast familie en vrienden zijn er hulpverleners die je kunnen ondersteunen en met je mee kunnen denken. Dit is bijvoorbeeld een rouw- en verliesbegeleider of geestelijk verzorger. Bij deze professionals kun je terecht met allerlei vragen over het leven, over ziek zijn en de dood. Je kunt praten over je zorgen en angsten, over hoe het vol te houden of over het uitvoeren van (religieuze) rituelen, et cetera. Lees er meer over in het interview met rouwspecliast Leoniek van Maarel en geestelijk verzorger Hans Evers.

 

Wil je contact met een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider? Neem dan contact op met de netwerkcoördinator van een Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) in je regio. Deze kan je verder helpen.

 

Financiering door het ministerie van VWS

Om er voor te zorgen dat elk gezin met een ernstig ziek kind begeleiding van een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider kan inzetten, heeft het ministerie van VWS een subsidie beschikbaar gesteld. Lees er meer over in de kamerbrief van Minister Hugo de Jonge. Uit de ‘Patient Journeys Kinderpalliatieve Zorg’ - ervaringsverhalen van ouders van een kind dat kinderpalliatieve zorg krijgt - is namelijk gebleken dat er knelpunten zijn bij de inzet van deze verzorgers en begeleiders thuis. Deze knelpunten hebben onder andere te maken met de beperkte mogelijkheden voor de financiering van hun inzet.

 

Meld je aan om gebruik te maken van de subsidie

Vanaf 1 juni 2019 kunnen gezinnen die behoefte hebben aan begeleiding van een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider een beroep doen op de subsidie. Dit kan door je aan te melden via:

    
Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg zorgt er samen met de NIK voor dat de subsidie voor gezinnen met een ernstig ziek kind kan worden gebruikt.


Download hier de informatie over eisen, voorwaarden, tarieven en vragen.

 

Financiële steun voor begeleiding thuis bij levensvragen, rouw en verlies

Zingeving als je kind ongeneeslijk zie is

 

Verschijningsjaar: 2019

Te downloaden documenten