10 jaar Kinderpalliativzentrum Datteln

10 jaar Kinderpalliativzentrum Datteln

 

In juni bestond het Kinderpalliativzentrum Datteln 10 jaar. Nu zou u zich kunnen afvragen waarom wij aandacht besteden aan het jubileum van een Duits kinderpalliatief centrum. Wat velen niet weten is dat het Kinderpalliativzentrum Datteln een grote rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de Kinder Comfort Teams in de (academische) kinderziekenhuizen in Nederland door het delen van hun ervaringen en inzichten.

 

Toen wij 10 jaar geleden nog in de kinderpalliatieve kinderschoenen stonden, werd in de tuin van de kinderkliniek in Datteln al een centrum geopend waar kinderen met een levensduurverkortende of levensbedreigende ziekte konden verblijven en waar alles helemaal ingericht was op kinderpalliatieve zorg. Hier kregen kind en gezin de meest geavanceerde holistische zorg. Naast kwalitatief hoogwaardige medische, psychosociale en spirituele zorg maakte hier toen ook al  complementaire zorg, muziek- en kunstzinnige therapie en nog veel meer deel uit van het zorgaanbod. En dat niet alleen voor het zieke kind, maar voor het gehele gezin.

 

Een uniek centrum
Het Kinderpalliativzentrum Datteln beschikt over alle faciliteiten passend bij een academisch kinderziekenhuis, met de warme en huiselijke uitstraling van een verpleegkundig kinderzorghuis/kinderhospice en de functie van een ambulant team voor begeleiding voor kind en gezin thuis. Het is daarmee uniek in zijn aard. 

 

Wij hebben in de afgelopen 10 jaar veel mogen leren van de collega’s in Datteln. Of het nu de methodische inrichting betreft, hun focus op kwaliteit van leven, de holistische manier van begeleiden van kind en gezin of de vele inzichten die zij hebben verkregen uit wetenschappelijk onderzoek. Vanuit de ervaringen en de kennis van het Kinderpalliativzentrum Datteln (en het Koester Team in Gent) zijn vanaf 2012 de Kinder Comfort Teams ontstaan. Wij hebben destijds onze indrukken en leerervaringen in een film gegoten, die tot op de dag van vandaag actueel is. 


Gefeliciteerd!

In de afgelopen jaren hebben wij vaker samengewerkt, inzichten gedeeld en in 2019 hebben we voor het eerst samen een internationaal 6-landen congres vorm gegeven. Wij feliciteren het team rond prof. Boris Zernikow met dit jubileum en alles wat zij in de afgelopen 10 jaar voor de kinderpalliatieve zorg hebben weten te bereiken. We verheugen ons op de verdere samenwerking. Van harte!