GEZOCHT: Advies van broers en zussen voor een nieuw ‘BROERS- EN ZUSSEN BOEK’

GEZOCHT: Advies van broers en zussen voor een nieuw ‘BROERS- EN ZUSSEN BOEK’

Journaliste en schrijfster Anjet van Dijken (1976) groeide op met haar drie jaar oudere visueel en verstandelijke handicapte broer. In 2013 bracht Anjet het 'Broers en zussen boek' uit, een magazine-achtig boek met 36 ervaringsverhalen van kinderen en volwassenen met een broer of zus met een handicap, stoornis, en/of ziekte. Recent heeft Anjet het initiatief genomen om een tweede boek te schrijven specifiek voor kinderen met een zieke broer/zus, die regelmatig in het ziekenhuis moe(s)t verblijven.

"Af en toe ben ik wel bang, want dan denk ik: wat doen ze nou allemaal in het ziekenhuis? Laatst had mijn broer een onderzoek voor koemelkallergie en nu hebben ze uitgevonden dat hij dat nog steeds heeft!", zegt Isa (10 jaar) in het ‘Broers- en zussenboek’ van journalist Anjet van Dijken.
Een andere opmerking herinnert Anjet zich nog goed: een zus vertelde supertrots dat ze in het ziekenhuis potloden mocht slijpen. Het beeld bleef bij Anjet hangen: hoe dankbaar, maar toch ook verloren ze in het ziekenhuis was.

Op het symposium ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Kinderfonds bleken hulpverleners en vrijwilligers van de verschillende ziekenhuizen en Ronald McDonald huizen geïnteresseerd in een nieuw boek voor broers en zussen van kinderen die ziek zijn en regelmatig in het ziekenhuis verblijven. Anjet hoort daarom graag van deze broers en zussen, wat zij vinden dat er in het boek moet komen: 

Oproep aan de broers en zussen
Ben jij tussen de 6 en 12 jaar en is of was jouw broer of zus geregeld in het ziekenhuis? 
Klik dan op deze link op internet (vraag het wel eerst aan je ouders) en vul de suuuuperkorte vragenlijst in.

Voortgang en meer informatie
De voortgang van het boek kun je volgen op de Facebookpagina van 'Brussenboek' of via twitter @jetalerte. Als u een stichting of fonds bent en het ook belangrijk vindt dat er meer informatie komt voor broers en zussen, dan kunt u contact opnemen met Anjet van Dijken via e-mail of via het contactformulier op brussenboek.nl.  

Sinds het verschijnen van het ‘Broers- en zussenboek’ vervult Anjet een voortrekkersfunctie in het verspreiden van kennis over 'brussen'. Door mee te werken aan onderzoeken, door te adviseren en door te spreken wil ze ervoor zorgen dat de kennis die er is, ook bekend wordt bij huisartsen, docenten, ouders en brussen.