IMPACT – IMplementing Pediatric Advance Care Planning Toolkit

 

De afgelopen jaren is in samenwerking met kinderen met een ernstige aandoening, hun ouders en zorgverleners IMPACT ontwikkeld, een hulpmiddel om advance care planning toe te passen in de kindergeneeskunde. Advance Care Planning (ACP) verbindt het perspectief van kind en gezin op leven met ziekte en goed leven met het perspectief van de medische professional, om samen hoogwaardige zorg te geven aan kind en gezin, in geval van progressieve ziekte en als het levenseinde nadert.

 

Tweedaagse training en materialen beschikbaar 

Het project, dat gefinancierd werd door ZonMw, is de afgelopen maanden afgerond. IMPACT bestaat uit een tweedaagse training voor zorgverleners en materialen die gebruikt kunnen worden bij advance care planning. Via www.kinderpalliatief.nl/impact zijn de ontwikkelde materialen beschikbaar in het Nederlands en Engels. Er zijn materialen voor professionals, kinderen en ouders. De tweedaagse training wordt via het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg aangeboden op 5 maart en 7 april 2020. Meer informatie is hier te vinden. Het is een kleinschalige, intensieve training, die verheldert wat ACP is, die u wegwijs maakt in het gebruik van IMPACT en die u communicatieve vaardigheden aanreikt die helpend zijn in ACP gesprekken.

 

Kennis en vaardigheden ontwikkelen

Samen praten over zorg en behandeling en daarbij vooruit kijken naar de toekomst, brengt kind, gezin en professional dichter bij elkaar. Dit is soms confronterend en kan gepaard gaan met emoties. Tegelijk geeft het wederzijdse erkenning en inzichten, waardoor zorg en behandeling beter kunnen worden afgestemd op de voorkeuren en doelen van het kind en gezin. In de training ontwikkelt u de kennis en vaardigheden om ACP gesprekken te voeren en passend om te gaan met de reacties van kind en ouders.

We hopen u bij de training te ontmoeten! Voor vragen zijn Marijke Kars en Jurrianne Fahner bereikbaar via impact-studie@umcutrecht.nl.

 

0