‘Kaarten van Betekenis’

‘Kaarten van Betekenis’

Uit onderzoek is bekend dat velen uit de sociale omgeving van iemand met kanker of een gezin met een ernstig ziek kind moeite hebben de juiste woorden te vinden om hun steun en/of betrokkenheid uit te spreken. Het betekent soms in de praktijk, dat mensen zich terugtrekken en dat sommige patiënten en gezinnen in een isolement belanden.

De ‘Kaarten van Betekenis’  kunnen helpen dit isolement te voorkomen of te verkleinen. Ze kunnen het verschil maken tussen ‘niets’ en ‘iets’ horen van vrienden, familie, collega’s, et cetera.

‘Kaarten van Betekenis’ is een initiatief van Mariska Overman en Rob Bruntink. De kaarten zijn ontworpen door Peter Beemsterboer en Merit de Jong. Beiden hebben vol enthousiasme mee gewerkt aan de totstandkoming van deze wenskaarten - in eerst instantie bedoeld voor mensen met kanker maar ook uitermate geschikt gebleken voor steun en betrokkenheid aan een ernstig ziek kind en zijn/haar gezin. 

Waarom?
“Als wij – Mariska Overman en Rob Bruntink – mensen met kanker in onze persoonlijke omgeving hebben, zijn er diverse momenten te selecteren waarop we hen een kaartje sturen. Dat zijn met name de momenten waarop bijvoorbeeld iemand net de diagnose heeft gekregen, met een behandeling begint (curatief of palliatief) of te horen krijgt dat hij/zij op korte termijn zal sterven.”

Anders dan bij verjaardagen of huwelijken kan op die momenten niet teruggegrepen worden op de kaartenstandaards die in de boekhandels staan. Het aanbod aldaar komt vaak niet verder dan ‘Beterschap’ of ‘Sterkte’. Hoewel ‘Sterkte’ op sommige momenten nog zou kunnen, is de keuze erg beperkt. 

Over de collectie
De eerste collectie van vijftien kaarten komt niet uit de lucht vallen. Mariska en Rob zijn begonnen met zo’n 20-25 voornamelijk zelfgeschreven teksten. Deze zijn voorgelegd aan een groep meelezers, voornamelijk bestaand uit (ex-)patiënten. Met een selectie van 11 teksten zijn de twee ontwerpers aan de slag gegaan. In hoofdlijnen gesproken dragen de kaarten de boodschap uit: ‘Ik denk aan je’, ‘Ik ben er voor je’ en/of ‘Ik vind het verschrikkelijk voor je’. Er zijn kaarten gemaakt met diverse ‘intimiteitsafstand’; naar je buurvrouw stuur je immers een andere tekst dan naar een collega of een familielid. 

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van ‘Kaarten van betekenis’