Nieuw prentenboek helpt klas omgaan met overlijden klasgenootje

Nieuw prentenboek helpt klas omgaan met overlijden klasgenootje

 

Een kinderboek over rouwen in de klas was er nog niet. Reden genoeg voor vier studenten Geneeskunde uit Groningen om het boek ‘De klas neemt afscheid’ te schrijven. Een informatief prentenboek voor kinderen van vier tot acht jaar oud over de dood van een klasgenootje en alle gevoelens die daarbij komen kijken. 

 

In een klas, bestaande uit dieren, komt Konijn te overlijden. Zijn klasgenootjes gaan er allemaal op hun eigen manier mee om. Vos is stil, Beer is bang en Eekhoorn is verdrietig. Het boek laat zien dat al deze reacties er mogen zijn en dat er geen goed of fout is. 

 

Hoe het idee ontstond

Een college gegeven door prof. dr. mr. Eduard Verhagen zorgde voor de inspiratie waarmee alles begon. Daarnaast deelden de vier studenten hun interesse in kindergeneeskunde en kinderpalliatieve zorg. Ook hadden ze allemaal hetzelfde boek gelezen over een klasgenoot die overlijdt. Dat was echter een boek voor de bovenbouw van de basisschool. Voor de onderbouw bleek er nog niks te zijn. 

 

Hoe rouwen kinderen?

De studenten moesten tijdens hun studie een onderzoek doen. Een boek schrijven valt daar nou niet direct onder. Toch kregen ze toestemming om ermee aan de slag te gaan. Ze besloten vijftien professionals werkzaam in de kinderrouwzorg te interviewen en leerde zo meer over rouw bij kinderen. Wat doet het met een kind om een klasgenoot te verliezen? Hoe beleven ze dat?

Kinderen kunnen soms bijvoorbeeld makkelijker verder gaan na een overlijden, het kan ‘zo weer over zijn’, als het ware. En ieder kind verwerkt de dood anders. De een is verdrietig, de ander boos en weer een ander kind lijkt het helemaal niets te doen. Het belangrijkste is dat al deze verschillende manieren van ermee omgaan goed zijn. Deze boodschap draagt dit boek dan ook uit. 

 

Tips voor docenten

Dat dit boek als eerste in zijn soort kinderen helpt omgaan met dood van klasgenootje is niet het enige wat het zo bijzonder maakt. Achterin het boek staan tips en werkvormen voor docenten. Hoe spreek je over de dood met de kinderen in je klas? Wat kun je beter wel zeggen en wat beter niet? Praktische handvatten voor in de klas. Daarnaast is het boek volledig samengesteld door studenten. Zo hebben studenten van Academie Minerva het boek geïllustreerd. 

 

Boeklancering & reacties

19 november jl. vond de boekpresentatie plaats. Dit ging gepaard met de start van een expositie in het UMC Groningen over het boek. Elsbeth Rispens was als Netwerkcoördinator van NIK Noordoost namens het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg aanwezig. 

 

Er komen al mooie reacties op het boek binnen. Zo gaf een medisch pedagogisch zorgverlener aan dat het qua taalgebruik erg goed is opgeschreven. Daar hebben de vier studenten ook veel moeite voor gedaan. Het is wat dat betreft goed toegesneden op de doelgroep en spreekt goed aan. Daarnaast wordt het boek omschreven als een mooi boek om kinderen überhaupt over de dood te leren en om erover te praten met elkaar. 

 

Waar te koop?

Dankzij de ontvangst van de stimuleringsprijs van het Kunstgenootschap van het UMC Groningen krijgen ongeveer 250 scholen voor ernstig zieke kinderen e/o kinderen met een meervoudige handicap het boek gratis toegestuurd. Tevens ligt er een voorraad prentenboeken bij het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg die wij gratis mogen verstrekken aan klassen waarin een klasgenootje overleden is of komt te overlijden.

Het boek is uiteraard ook gewoon te koop via de reguliere kanalen. Iedere twee exemplaren die verkocht worden, leveren weer één gratis boek op voor een school waar een kind komt te overlijden of overleden is. 

 

Kijk op www.deklasneemtafscheid.nl voor meer informatie.