Professionals Talent for Care geven advies aan vakantievoorziening voor gezinnen met ernstig ziek kind en stellen ervaringsdeskundigheid centraal

 

Professionals Talent for Care geven advies aan vakantievoorziening voor gezinnen met ernstig ziek kind en stellen ervaringsdeskundigheid centraal

Acht jonge professionals van Talent for Care  stelden samen met ouders, kinderverpleegkundigen en experts adviezen op voor Mark Vogt en Tessa Westendorp. Zij bouwen een vakantievoorziening voor gezinnen met een ernstig ziek kind of gezinnen die een ernstig ziek kind gehad hebben, om hen een onvergetelijke tijd te bezorgen.

Vakantie draagt, in het licht van positieve gezondheid, bij aan mentaal welbevinden, zingeving en kwaliteit van leven. Door ziekte komt dat snel onder druk te staan. Daarom bouwen Mark en Tessa momenteel op Landgoed Beerschoten in De Bilt een aangepast vakantiehuis gericht op comfort voor alle aanwezigen. Het is hun droom een plek te creëren waar een ernstig ziek kind gewoon vakantie kan vieren, in het bijzijn van zijn of haar gezin. Zij hebben een team professionals van Talent for Care gevraagd – dit is een ontwikkeltraject voor professionals in de zorg - hen te helpen de behoeften van deze gezinnen in kaart te brengen. 

 

Gezinnen centraal

Lennart de Vries, teamlid: ‘We vonden het belangrijk om gedurende onze opdracht gezinnen met een ziek kind centraal te stellen om uiteindelijk echt bij te dragen aan betere zorg voor hen. Daarom hebben we via interviews, werksessies en vragenlijsten informatie verzameld bij ouders, kinderverpleegkundigen en experts op het gebied van gastvrijheid en beleving. Met de kennis die ze hebben opgedaan kwam het team tot de volgende adviezen: 

  1. Doe aan co-creatie: betrek kind en ouders bij de bouw en samenstelling van en zorgverlening in het vakantiehuis. 
  2. Ken de behoeften van gezinnen ten aanzien van een vakantiewoning. Er is een lijst samengesteld met aanbevelingen met thema’s als: rolstoeltoegankelijkheid, capaciteit, nabijheid van zorg/overnemen zorgmomenten, speciale faciliteiten en (zorg)hulpmiddelen, een overzicht met activiteiten en mogelijkheden om te fietsen en wandelen in de omgeving. 

 

Andere initiatiefnemers

Eind november 2019 werden deze adviezen – symbolisch in een reiskoffer - aan de opdrachtgevers en andere genodigden gepresenteerd, samen met tips hoe deze in de praktijk te brengen. De adviezen en tips die zijn geformuleerd helpen niet alleen Mark en Tessa. Ook geeft het handvatten aan andere initiatiefnemers die een vakantiewoning voor deze doelgroep willen realiseren. Er is namelijk grote behoefte aan meer vakantiegelegenheid voor deze gezinnen. 


 

 

 

 

 

Lennart de Vries (rechts) overhandigt koffer met adviezen aan Tessa Westendorp en Mark Vogt. 


Diepste relevantie 

‘Tijdens de eindpresentatie wilden we voor alle genodigden benadrukken waarom en voor wie we ons project nu écht gedaan hebben. Daarom was het van grote toegevoegde waarde dat Marjolein Broeren haar aangrijpende verhaal vertelde over de laatste vakantie met haar dochtertje Maxine, die daarna overleed. Dit maakte de diepste relevantie duidelijk. Anders zou het veel meer bij 'praten over' zijn gebleven’, aldus Lennart. 

 

 

 

 

 

 

Maxine en Marjolein

 

Meerwaarde voor de opdrachtgevers

Voor de opdrachtgevers had dit verhaal eveneens waarde. ‘Je wordt ‘meemaker’ door Marjolein haar verhaal te horen. De emoties die het oproept waren duidelijk voelbaar. Vanuit deze emotionele staat was het mogelijk om die middag samen met de aanwezigen een verhaal te maken voor onze vakantiewoning. En om op te halen wat een luxe vakantie voor een ieder betekent. Want dat is wat wij gezinnen met een ernstig ziek kind willen bieden. Door het verhaal van Marjolein kwam bij ons binnen dat het onontbeerlijk is onze vakantiewoning tot stand te laten komen in co-creatie met de doelgroep. Dat vergroot in onze ogen de kans dat het een plek wordt waar de gezinnen onbezorgd hun vakantie kunnen doorbrengen. Wat Marjolein vertelde deed ons beseffen dat we ook een plek kunnen bieden aan een gezin dat hun laatste vakantie in die samenstelling beleefd. Dit is verdrietig, maar tegelijk ook heel waardevol en mooi. Wij willen hier ontzettend graag aan bijdragen en gaan volle kracht vooruit met bouwen.’ – Tessa Westendorp en Mark Vogt, initiatiefnemers van de vakantievoorziening. 

 

Interesse in het adviesrapport? Neem dan contact op met Tessa Westendorp: twestendorp@hotmail.com