Tijdelijk aanbod afstandsonderwijs kinderpalliatieve zorg

Tijdelijk aanbod afstandsonderwijs kinderpalliatieve zorg

Voor deze bijzondere tijd waarin geen fysieke onderwijsactiviteiten mogelijk zijn, ontwikkelt en faciliteert het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg afstandsonderwijs op maat. Op deze manier kan er toch invulling gegeven worden aan de ingeroosterde gastlessen over kinderpalliatieve zorg gelieerd aan het Kenniscentrum. Om de fysieke gastlessen, zoals de introductieles kinderpalliatieve zorg en de lessen over rouw en verlies, zo goed mogelijk te evenaren is er een divers aanbod van mogelijkheden.     

 

Uitdagingen

Het geven van digitaal onderwijs biedt verschillende uitdagingen, zeker bij een precair onderwerp als kinderpalliatieve zorg. De sfeer, het toelaten van emoties en het voeren van groepsgesprekken/ discussies zijn beperkt mogelijk. Ook het kunnen leren vanuit spontane, eigen casus inbreng is wat moeilijker. We hebben echter getracht hier zo goed mogelijk invulling aan te geven. In de digitale lessen staat daarom nog steeds de casuïstiek van de gastdocent (ervaringsdeskundige) centraal en wordt studenten de mogelijkheid geboden om bijvoorbeeld per mail of via chat te reageren, reflecteren en interacteren.

 

Het aanbod

Wat we op dit moment bieden, is onder meer een ingesproken Powerpoint presentatie met links naar relevante teksten om te lezen en video’s om te bekijken. In de presentatie worden tussendoor vragen gesteld om studenten te stimuleren en uit te dagen. De antwoorden op en notities bij de vragen kunnen worden opgestuurd, waarop de studenten via de mail feedback ontvangen. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor het volgen van live online presentaties. Zo stelt onderwijsinstelling VIAA, onder andere, een werk skype verbinding beschikbaar, waarbij studenten direct hun vragen kunnen stellen via een live chat.  Op deze manier kunnen de gastlessen over kinderpalliatieve zorg toch zo goed mogelijk doorgang vinden!

 

Heeft u interesse in dit tijdelijke aanbod van afstandsonderwijs of wilt u alvast de toekomstige mogelijkheden verkennen van het fysieke onderwijs over kinderpalliatieve zorg voor uw onderwijsinstelling? Laat het ons weten en stuur een bericht naar Marjolein Koot, opleidings- en projectcoördinator hoger beroepsonderwijs.