Skip to main content

Praktische zaken

Naast het regelen van de uitvaart zijn er ook een aantal andere praktische en administratieve zaken die geregeld moeten worden na het overlijden. Daarover lees je hieronder meer.

 

 

Praktische zaken

Aangifte doen
Je moet aangifte doen van het overlijden/levenloos geboren vóór de uitvaart en binnen 6 werkdagen na het overlijden. Een uitvaartondernemer kan dit ook voor jou doen. Je kunt vaak ook digitaal aangifte doen. Meer informatie kun je op de website van de Rijksoverheid vinden. Op de website van Steunpunt Nova kun je een handig overzicht vinden van de regels m.b.t. de aangifte van geboorte en overlijden voor en na 24 weken zwangerschap.

Binnen 6 werkdagen moet je kind begraven of gecremeerd zijn. Er kan uitstel verleend worden bij bijzondere situaties, zoals ziekte van de moeder of familieleden die uit het buitenland moten komen.

Wil je weten hoe je je levenloos geboren kind kunt registeren in de Basisregistratie Personen (BRP)? Ook deze informatie kun je vinden op de website van de Rijksoverheid

Digitaal nalatenschap 
Zijn er abonnementen, verzekeringen of lidmaatschappen die opgezegd moeten worden?
Als je kind al wat ouder was kan het zijn dat er ook online accounts opgezegd moeten worden, zoals sociale-mediaprofielen of streamingdiensten. Denk ook aan Whatsapp, mailberichten, telefoons, computers, of externe harde schijven. 

Verlof
In Nederland is er geen wettelijk geregeld rouwverlof. Wel is het mogelijk om calamiteitenverlof of bijzonder verlof aan te vragen. Het kan zijn dat er in je cao of arbeidsovereenkomst specifieke afspraken staan. Je kan dit het beste bespreken met jouw werkgever. Verlies je je baby tijdens de zwangerschap, dan is het calamiteitenverlof ook van toepassing. Is je kind 24 weken of ouder, dan heb je daarnaast ook recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Meer informatie over zwangerschaps- en bevallingsverlof bij het overlijden van je baby kun je vinden op de website van Stille Levens

Kosten en uitvaartverzekering
Een uitvaart kost gemiddeld tussen de 1500 en 10.000 euro, afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren. Het kan altijd meer of minder zijn. Heb jij (of jouw partner) een uitvaartverzekering? Sommige uitvaartverzekeraars verzekeren jouw kind dan gratis mee. Dat geldt meestal al vanaf het moment dat je zwanger bent. Je moet je kind dan wel zelf aanmelden bij de verzekeraar. Ook als je dit vergeten bent kan het geen kwaad om je verzekering te bellen en te informeren naar de mogelijkheden. 

De dekking en voorwaarden hangen af van de verzekering. We raden aan om je polis goed door te lezen of even met je verzekeraar te bellen.

Begeleiding bij levensvragen, rouw en verlies 
Tijdens het ziekteproces en na het overlijden kan een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider jou en je gezin begeleiden en meedenken over vragen over het leven, ziek zijn en de dood. Je kunt een beroep doen op een rouw- en verliesbegeleider of geestelijk verzorger die bij je thuis komt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondersteunt gezinnen die hiervan gebruik willen maken met een subsidie. Wil je contact met een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider? Neem dan contact op met de netwerkcoördinator van het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) in je regio. Klik hier voor meer informatie over deze subsidie

Wist je dat...

Het mogelijk is om na het overlijden een nagesprek aan te vragen bij de behandelend arts? Dit geeft jullie de gelegenheid om samen terug te kijken op het ziekte- en stervensproces van je kind. In dit gesprek kun je ook meer informatie krijgen over rouw- en verliesbegeleiding.

 

 


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.