Skip to main content
Home  › ... Over kinderpalliatieve zorg › Wat is kinderpalliatieve zorg? › Spirituele zorg

Spirituele zorg

Als je als kind en ouder geconfronteerd wordt met (de mogelijkheid van) het levenseinde word je in je diepste levensgevoel geraakt. Dit kan vragen oproepen zoals: “Waarom ik/wij?”. Aan de andere kant ben je als kind, ouder, broer/zus, bewust of onbewust op zoek naar positieve betekenis. Wat heeft juist nu waarde, wat geeft kracht? Wat blijft er aan lichtpuntjes in alle onzekerheid?


Aandachtspunten

Blijvende verbindingen

Kinderen zoeken in de confrontatie met het levenseinde hun eigen weg. Niet zozeer in woorden, maar meer in creatief zijn. Tekenen, spelen of het (voor)lezen van boeken, samen films kijken of in muziek. Centraal staat de gedachte van blijvende verbindingen, dat is voor je zieke kind en als ouder(s) en familie als geheel belangrijk: “we zullen je nooit vergeten”, “wij dragen je mee in ons hart”, “we blijven altijd verbonden” en misschien zelfs: “we zien elkaar weer”.

Zingevingsvragen

In het palliatieve traject kan je als kind en familie geraakt worden in jouw kijk op het leven of je geloof. Dit heeft invloed op hoe je je voelt, zowel positief als negatief, en kan je keuzes mee bepalen. Daarbij speelt de cultuur waar je uitkomt ook een rol.

Rol van geloof

Veel mensen zoeken kracht bij God of Allah. Het kan heel fijn zijn als je zelf tegen zorgprofessionals kan zeggen wat dat voor je betekent. Hoop houden en het in de gaten houden van hoe je je voelt zijn belangrijk. Het is altijd belangrijk dat je als ouder(s) en kind aan kunt geven wat je eigen behoeften/visie/ verlangens zijn. Want bij elke cultuur of geloof blijft de persoonlijke invulling de grootste reden waarom je ergens voor kiest.

Rituelen

Samen bidden of het opzeggen van teksten uit de Koran of de Bijbel kan helpen. Ook een doop of ziekenzalving kan voor bijvoorbeeld christelijke patiënten gewenst worden. Rituele voorwerpen zoals krachtstenen, een herinneringsdoos, engeltjes, maar ook kleine korans en bijbels, etc. kunnen het gevoel geven dat je bij elkaar hoort en daarmee troost bieden.

Rol geestelijk verzorger

Sommige ouders hebben behoefte om na te denken (soms voor het eerst) over de dood en de beelden die zij daarbij hebben. Ook over de begrafenis kan door sommige ouders in een redelijk vroeg stadium nagedacht worden. In die zoektocht kunnen geestelijk verzorgers hulp bieden. Daarbij is het voor iedereen belangrijk dat geestelijke verzorgers hierin de familie volgen. En niet zelf iets vinden “dat ouders daar eens over na moeten denken”. De familie bepaalt waar zij behoefte aan hebben. Je hoeft helemaal niet gelovig te zijn om een geestelijk verzorger om hulp te kunnen vragen.  

Geestelijke verzorgers kunnen:

  • ouders en kinderen, welk geloof zij ook hebben, helpen als er belangrijke vragen over het leven zijn en ze daar graag over willen praten;
  • informatie geven over de specifieke belevingen binnen geloven of culturen en adviseren in de manier waarop je in gesprek kan gaan met je familie;
  • zelf ingeschakeld worden of bemiddelen bij het uitvoeren van (religieuze) rituelen, zoals bijvoorbeeld dopen;
  • met alle leden van het gezin samen of apart bidden of teksten opzeggen;
  • symbolische herinnerings-voorwerpen beheren, die aansluiten bij de wensen die de familie op dat moment heeft. Ook andere disciplines kunnen deze rituele voorwerpen aanbieden.
De tekst is zorgvuldig samengesteld in samenwerking met drs. Nette Falkenburg, geestelijk verzorger en onderzoeker Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.