Over ons

Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg is een initiatief van Stichting PAL Kinderpalliatieve Expertise (PAL) en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). We werken samen in een groot landelijk netwerk van zorgorganisaties, branche-, beroeps- en patiëntenverenigingen.

Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg is tot stand gekomen na twee bijeenkomsten met professionals uit dit landelijke netwerk. Hieruit bleek dat er vanuit elke branche behoefte is aan een centraal kenniscentrum.  Het Ministerie van VWS heeft de oprichting van het Kenniscentrum met een subsidie ondersteund. 

 

 

Ontwikkelingen van het Kenniscentrum

 

Lancering landelijk Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg

Lancering landelijk Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg

Eind november 2017 vierde Stichting PAL Kinderpalliatieve Expertise haar tienjarig jubileum. Op deze dag vond ook de lancering van het landelijk Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg plaats. Een terugblik op deze bijzondere dag.

Netwerken Integrale Kindzorg & Kinder Comfort Teams, de stand van zaken

Netwerken Integrale Kindzorg & Kinder Comfort Teams, de stand van zaken

Goed nieuws! Inmiddels zijn in alle zeven regio’s Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) in ontwikkeling. In de regio Zuidoost is net een nieuwe netwerkcoördinator aangenomen. Voor de regio’s Limburg & Zuidoost-Brabant en Noordoost is de sollicitatieprocedure voor een netwerkcoördinator in volle gang. Elk NIK heeft een eigen website, hierop is informatie terug te vinden over wat er in de regio’s plaatsvindt.

Kennis & voorlichting

Kennis & voorlichting

Voor het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg is het van belang om kennis op een dusdanige manier te delen dat deze ook goed aankomt bij en begrepen wordt door de diverse doelgroepen. Hetzelfde geldt uiteraard voor voorlichtingsmateriaal. Er worden drie groepen onderscheiden: ouders / familie, zorgverleners en beleidsmakers.

Scholing

Scholing

Tot op heden was Stichting PAL qua scholing erg gericht op (kinder)verpleegkundigen en artsen. De Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft een belangrijke rol gespeeld als het gaat om kinderpalliatieve zorg en de opleiding tot kinderarts. Kennis over deze zorg wordt in steeds meer opleidingen tot kinderarts aangeboden en dat is een mooie vooruitgang!

Wetenschapsagenda in aantocht

Wetenschapsagenda in aantocht

Eén van de speerpunten van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg is het stimuleren en bevorderen van wetenschappelijk onderzoek. Het Kenniscentrum wil komen tot een wetenschapsagenda.

Bekostiging: gezinnen tussen wal en schip

Bekostiging: gezinnen tussen wal en schip

Sinds de transitie in de zorg ziet het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg een toenemend aantal gezinnen met een ernstig ziek kind tussen de wal en het schip vallen qua bekostiging. Deze signalen komen veelvuldig binnen via ouders en de Netwerken Integrale Kindzorg.

Consultatie: waar kunt u terecht?

Consultatie: waar kunt u terecht?

Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg bundelt alle (inter)nationale kennis op één centrale plek en zorgt ervoor dat deze in de regio’s en op de werkvloer terecht komt, met als doel dat de zorg zo dicht mogelijk bij het gezin plaats kan vinden. Het Kenniscentrum kan voor algemene vragen geconsulteerd worden door ouders met een kind dat kinderpalliatieve zorg nodig heeft en door zorgprofessionals.