Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Broos, pakkend theater over de mooie én nijpende kanten van een zorgverhaal

Netwerkcoördinator Chantal van der Velden vertelt.


Zaterdag 13 mei j.l. was netwerkcoördinator Chantal van der Velden van het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) aanwezig bij de theatervoorstelling Broos van Matzer Theaterproducties. Een muzikale, lichte en ontroerende voorstelling over hoe je jezelf kwijt kunt raken in de zorg om een ander. 

"De voorstelling nam ons als toeschouwer mee in het verhaal van Kyra, een avontuurlijke vrouw en voor het geluk geboren. Samen met haar man krijgt ze een zoon en een dochter. Het meisje is speciaal en heeft extra zorg nodig. Het evenwicht van moeder Kyra blijkt hierdoor erg broos.

Hoe is het als mensen altijd vragen naar degene voor wie je zorgt, maar zelden naar jou? Als je jezelf dat eigenlijk ook niet eens meer afvraagt. Er steeds een beetje minder van jou overblijft. En wat gebeurt er als jij omvalt? Dat is geen optie, dus ga je door. Vragen die je aan het denken zetten.

De voorstelling

Broos is een muzikale, ontroerende en hoopvolle voorstelling over hoe je jezelf als ouder kwijt kunt raken in de zorg voor je zorgintensief kind en is geïnspireerd op gesprekken met moeders van een zorgintensief kind. Door het prachtige spel van actrice Lottie Hellingman word je de hele voorstelling meegenomen in de voelbare emoties van deze kwetsbare ouders.

Na de voorstelling volgde een openhartig gesprek met ouders en professionals waarbij ik als netwerkcoördinator van NIK Zuidwest en Zuidoost mijn hand kon uitreiken naar ouders en professionals, door naar hun verhaal te luisteren en de ondersteuning van de NIK aan te bieden. Dit heeft direct geleid tot een ondersteuningsvraag van 3 gezinnen en een verzoek tot samenwerking met het jeugdteam van een gemeente.

Na afloop heb ik een inspirerend gesprek gevoerd met de medewerkers van Matzer en zijn we tot de conclusie gekomen dat het zeer waardevol is om met elkaar in gesprek te gaan om onze krachten te bundelen tijdens de toekomstige voorstellingen die medio 2024 weer gaan volgen.

Laatste kaarten

Er zijn nog enkele kaarten te verkrijgen voor voorstellingen in Gouda vanavond (19 mei), Groningen (23 mei) en Weert (1juni). We proberen als NIK dan ook aanwezig te zijn.

Ik kan eenieder die werkzaam is binnen de intensieve kindzorg, maar ook zeker de gezinnen met een zorgintensief kind aanbevelen om deze voorstelling te gaan zien. En hoe mooi kan het dan zijn dat we als Netwerk Integrale Kindzorg direct klaarstaan om de gezinnen en de professionals te ondersteunen met hun zorgvragen?"

Lieke Rozendaal, kinderarts in Leiden, heeft de theatervoorstelling Broos ook bezocht.

“Het is een indrukwekkende voorstelling van een moeder met een dochter die extra zorg nodig heeft. Het gaat over hoe je jezelf kwijt kan raken in de zorg om een ander. Na de voorstelling volgt een gesprek met het publiek.

 

Kijk voor meer informatie over Broos op de website van Matzer.

Kijk voor meer informatie over het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) op www.niknederland.nl 


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.